Aantal gasten
Slaapkamers
Badkamers
Bezig met laden..

Occitanië - Vakantiehuisjes Tarn-et-Garonne

De Tarn-et-Garonne wordt omringd door de departementen LotAveyronTarnHaute-GaronneGers en Lot-et-Garonne. In Tarn-et-Garonne is het genieten van een karakteristiek deel van Frankrijk waar de natuur ongerept is, waar veel geschiedenis is geschreven die door de dorpen en steden worden doorverteld, en waar men trots is op de specifieke producten van de Quercy als meloenen, druiven, truffels, pruimen, saffraan en foie gras. U komt de aanduiding ‘Quercy’ met regelmaat tegen. Er wordt een vroegere provincie mee aangeduid die de aangrenzende Lot en een groot deel van Tarn-et-Garonne besloeg. De bewoners zijn trots op de naam, net als op hun Occitaanse wortels.

Even trots is Tarn-Et-Garonne op zijn twee beroemde kanalen: het Canal du Midi en het Canal du Garonne. Langs beide lopen kilometers lange fiets- en wandelpaden dicht aan de oever. Voor de pleziervaart vormen beide kanalen een belangrijke trekpleister. Het Canal du Garonne voert langs levendige sluis- en havenplaatsen als Montech, Castelsarrasin, Moissac en Valence d’Agen. In Moissac bevindt zich een opvallende draaibrug, de Pont Saint-Jacques, geconstrueerd tussen 1843 en 1847 en voor die tijd zeer innovatief. De brug is vernoemd naar dezelfde heilige als de beroemde pelgrimsroute naar Saint-Jacques-de-Compostella. Moissac bevindt zich op die route. Dankzij een belangrijk klooster, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 7e eeuw. Het huidige kloostercomplex dateert uit de 12e eeuw.

Op vakantie in Tarn-et-Garonne

Er bevinden zich meer bezienswaardige kloosters in Tarn-et-Garonne. Een aantal ervan kreeg een nieuwe, moderne functie. Zo is de abdij van Beaulieu-en-Rouergue na jaren van verval en een ingrijpende renovatie opengesteld als museum. Je maakt hier kennis met het vroegere kloosterleven, de bijzondere architectuur en regionale kunsten. Ook de abdij van Belleperche is omgetoverd, namelijk tot Musée des Arts de la Table. Een aanbeveling voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Franse eet- en tafelcultuur. Wie de Franse eetcultuur liever zelf aan tafel beleeft, kan ook in een klooster terecht. In hotel-restaurant Abbaye des Capucins in Montauban worden mooi verzorgde traditionele streekgerechten bereid en opgediend. In de sfeervolle entourage van een fraai gerestaureerd kapucijnenklooster. Drink je er graag een streekwijn bij, dan is er ruime keus: Coteaux de Quercy, Coteaux et Terrasses de Montauban of een Côtes du Frontonnais.

Montauban, stad van rode baksteen en ontelbaar veel arcades, is de hoofdstad van Tarn-et-Garonne. De stad is gebouwd in de ‘bastide-vorm’ van de streek, in een patroon van rechte straten. Montauban is zijn oude vesting allang ontgroeid. Het historische centrum heeft een groot en modern stadscentrum bijgekregen. Mocht je Montauban bezoeken, neem dan zeker een kijkje in de kathedraal.

Een vakantiehuis in Tarn-et-Garonne

Naast een bezoek aan grotere historische steden als Montauban of Moissac, is het altijd aangenaam om vanuit je vakantiehuis in Tarn-et-Garonne een ontdekkingsreis te maken langs de kleinere plaatsen en dorpen. Twee dorpen die eruit springen, zijn Lauzete en Bruniquel. Het is er goed zwerven door de middeleeuwse straten. Andere karakteristieke dorpen zijn Saint-Antonin-Noble-Val, Caylus, Montpezat-de-Quercy, Castelsagrat, Beaumont de Lomagne en Maubec. Tips voor de liefhebber van kastelen: het kasteel van Bruniquel, Cas, Bioule en Reine Margot.

Terug naar de natuur. Die is met name indrukwekkend vanuit een kajak of kano op de Tarn of Garonne. Je peddelt tussen indrukwekkende, groen beboste kloven door op de stroom van één van de rivieren waar dit zuidwestelijke departement naar vernoemd is. Heb je watervrees? Informeer dan bij je plaatselijke toeristenbureau naar de talrijke fiets- en wandelroutes.