Aantal gasten
Slaapkamers
Badkamers
Bezig met laden..

Bourgogne-Franche-Comté - Vakantiehuisjes Côte d'Or

De naam Côte-d’Or staat voor de gouden kleur van de wijnstokken in de herfst. Er ligt ruim 9 000 hectare aan wijngaarden, waar enkele van de beroemdste Grands Crus vandaan komen. De streek heeft vier appellations: de Côtes de Nuits, de Beaune, de Corton en de Montrachet. Er lopen twee wijnroutes door het gebied: de Route des Grands Crus en la Route du Crémant, vernoemd naar de plaatselijke bubbeltjeswijn die voor een champagne nauwelijks onderdoet. Overal heten de wijnmakers u welkom voor een ‘dégustation’, ofwel proeverij. Houd de kooplust in bedwang, want kopen bij de wijnboer is zelden goedkoper dan bij de supermarkt. Het is wel leuker, omdat er geproefd mag worden.

 

De wijnstad van Côte-d'Or

De ‘hoofdstad aller Bourgognewijnen’ is Beaune. De oude stad draagt deze titel al sinds de 18de eeuw. In de gezellige straten van het historische centrum wemelt het van de ‘bars à vin’. In Beaune mag een bezoek aan de oude markthallen niet worden overgeslagen. Op zaterdagmorgen is het er een drukte van belang. Een te bezichtigen monument dat zéker op het programma hoort, is het middeleeuwse ziekenhuis van Beaune, de ‘hospice’. De architectuur is uitbundig gotisch; de daken zijn bekleed als een kleurrijk mozaïek.

Wijn en de ‘goede tafel’ zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe dekken we die tafel? Neem een kijkje in het regionale museum dat is gewijd aan de ‘Arts de la Table’ in Arnay-le-Duc. En zoek van tijd tot tijd een bistro op om te genieten van de Escargots de Bourgogne of Boeuf Bourguignon. Uiteraard met een glaasje wijn erbij.

De Côte-d’Or heeft veel kleine restaurants, maar ook een paar etablissementen van naam en faam. De beroemdste, met drie Michelinsterren, is Relais Bernard Loisau in Sanlieu. Ruim vooraf reserveren. Dijon heeft een tweesterrenrestaurant, genaamd l’Hostellerie du Chapeau Rouge, en twee eetgelegenheden met één ster: La Maison des Cariatides en Restaurant Stéphane Derbord.

 

Vakantiehuis in Côte-d'Or

In de hoofdstad Dijon wordt mosterd geproduceerd. Het vindt haar oorsprong in 1756, mosterd was in die tijd een exclusief product. Vroeger mocht alleen in groot- Dijon gemaakte mosterd “Moutarde de Dijon” worden genoemd. Het is een bruisende stad met een mooi bewaard historisch centrum, fraaie musea, voorname bourgeois huizen en veel monumenten. Niet te missen tijdens een stadswandeling: de gotische kerk Notre Dame de Talant, de kathedraal Saint Bénice, de 15de-eeuwse pronktoren die is vernoemd naar Filips de Goede, het paleis van de graven en statenleden van Bourgondië. Meer gecharmeerd van historische dorpen dan van steden? Breng dan zeker een bezoek aan Chateauneuf en Flavigny-sur-Ozerain.

Cultuur en gastronomie voeren de boventoon in Côte-d’Or. Maar ook de natuur blaast een partijtje mee. Met name het natuurpark de Morvan gelegen in de departementen Yonne, Nièvre, Côte-d'Or en Saône-et-Loire leent zich voor eindeloze wandel- en fietstochten. Wie houdt van actief vakantievieren kan ook wandelen, fietsen of kanovaren langs en op de Saône. Met bezienswaardige haltes als Saint-Symphorien-sur- Saône, Pagny-la-Ville, Talmay à Auxonne, Pontailler-sur-Saône en Saint-Jean de Losne. Op zoek naar spannender familie sensatie? Bergbeklimmen is zeer populair in de Côte-d’Or. Dat kan op verschillende locaties, met of zonder instructeur.