Aantal gasten
Slaapkamers
Badkamers
Bezig met laden..

Bourgogne-Franche-Comté - Vakantiehuisjes Saône-et-loire

Een vakantiehuis in Saône-et-Loire huren? Neem de fietsen mee, of huur ze ter plaatse. Saône-et-Loire, in Zuid-Bourgondië, introduceerde als eerste departement in Frankrijk het ‘Voies Vertes’ plan, dat uitgroeide tot een netwerk van ruim duizend kilometer aan groene, goed aangegeven en beveiligde fietsroutes. In Saône-et-Loire voeren ze door het groene glooiende landschap langs wijnvelden, de oevers van de Loire en het Canal du Centre, en langs imposante kastelen en kerken.

 

Een vakantiehuis in Saône-et-Loire

Fraaie historische optrekjes die tijdens de fietstochten niet op het lijstje mogen ontbreken, zijn het kasteel van Berzé-le-Châtel, van Cormatin, van Digoine en van Couches. De laatste wordt ook wel het kasteel van Marguerite de Bourgogne genoemd, de echtgenote van Lodewijk I, koning van Frankrijk van 1305 tot 1316. In het kasteel worden in het seizoen leuke evenementen voor kinderen georganiseerd. Onder de vele fietsroutes die Saône-et-Loire rijk is, zit ook een speciale kerkenroute. De meeste kerken zijn gebouwd in de rijke Romaanse stijl, die populair was tussen het jaar 1000 en 1200 en geïnspireerd door het oude Rome.

Sprekende voorbeelden van Romaanse architectuur zijn te vinden in Cluny, Autun, Bissy-la-Mâconnaise, Charnay-lès-Mâcon en uiteraard in de prefectuurstad Mâcon. Naast bezienswaardige kerken, bezit het historische centrum van Mâcon fraaie middeleeuwse vakwerkhuizen en bijzondere staaltjes van houtsnijwerk. Ook staat er een oud Ursulinenklooster, gesticht door nonnen die zich in heel Europa hebben gewijd aan de opvoeding van jonge meisjes. In Autun staat ook zo’n klooster, maar dat kreeg een modernere en voor Frankrijkliefhebbers interessantere bestemming. Er is een goed aangeschreven restaurant in gevestigd.

 

‘Tables de Pays’ van Saône-et-Loire

In Saône-en-Loire zijn maar liefst 46 restaurants en herbergen verenigd in ‘Tables de Pays’. De toeristenkantoren hebben er een folder van. De leden leggen zich toe op streekgerechten en producten uit de streek. Denk aan typisch Bourgondische gerechten als escargots, vleesgerechten van het befaamde Charolais-rund en allerlei variaties rond de ‘kip der kippen’ – de Poule de Bresse. Wie houdt van kaas na, moet zeker de ‘chevroton de Mâcon’ proberen, een geitenkaasje waar de streek trots op is. Hij bestaat ook in miniatuurvorm, met de aardige naam ‘bouton de culotte’ – knoopje van de onderbroek. Vermaard als dessert zijn de ‘gaufrettes macônnaises’, wafels met Marc de Bourgogne, dé eau de vie van de streek.

Saône-et-Loire heeft veel te bieden voor spannende en/of leerzame gezinsexpedities. Kinderen die hun energie kwijt willen, kunnen zich naar hartenlust uitleven in de avonturenparken van Blanzy, Bergesserin, Lugny en Givry. Aardige musea zijn het mijnmuseum in Blanzy en het streekmuseum in Anost, dat een goed beeld geeft van het vroegere plattelandsleven in Zuid-Bourgondië. Wie meer wil weten van de wijncultuur is welkom in het ‘Musée de vigneron’ in Buxy en het museum ‘Le Vigneron et sa vigne’ in Cuiseaux. Wie de wijncultuur wil beleven, kan op de diverse wijnroutes stoppen bij de vele wijnhuizen om te proeven. Voor wie de routes per fiets verkent, geldt: geniet, maar proef met mate om slingeren te voorkomen.