Aantal gasten
Slaapkamers
Badkamers
Bezig met laden..

Vakantiehuisjes Midden-Frankrijk

Een fantastische vakantie ervaren is vanuit een comfortabel vakantiehuis midden in Frankrijk een fluitje van een cent. Beleef de tijd van je leven in de wijnstreek Bourgogne, Limousin of de regio Centre-Val de Loire. Het hart van Frankrijk zit boordevol knusse dorpjes, ongerepte natuur, prestigieuze kastelen en culturele bezienswaardigheden.

De koning te rijk in het Loire dal

Ten zuiden van het romantische Parijs in île-de-France bevindt zich de regio Centre-Val de Loire. Samen met Pays de la Loire wordt deze regio ook wel de Loire, Loirestreek, Loirevallei of het Loiredal genoemd. De benaming is ontstaan doordat de Loire rivier de streek van oost naar west doorkruist. Een verblijf in een vakantiehuis in de Loirestreek gaat hand in hand met het bezichtigen van de meest prachtige chateaux. De streek telt meer dan 140 kastelen die gedurende de renaissance voor de Franse koning en zijn hofhouding zijn gebouwd. Begin je kastelenroute bij het uit 1432  stammende kasteel van Chenonceau. Dit kasteel, met de bijnaam ‘Château des Dames’, werd voornamelijk bewoond door vrouwen waaronder Catherina de Medici, Diane de Poitiers en Louise van Lotharingen. De aanwezigheid van deze dames is tot in de kleinste details terug te zien in en om het kasteel.

Vervolg je route naar het kasteel van Amboise. Gelegen op een rots bieden de aangrenzende terrastuinen een innemend uitzicht over de gelijknamige stad. Het volgende kasteel op de route is het kasteel van Blois gelegen aan de rivier de Loire. Bezichtig in dit koninklijke kasteel de 13e-eeuwse Tour Du Foix (toren) en de Salle des Etats (statenzaal) welke de oudst bewaarde delen van het kasteel zijn. Ook de Lodewijk XII vleugel, waar nu het Musée des Beaux-Arts huisvest, met laatgotische en Italiaanse invloeden en de door Frans I gebouwde opzienbare halfopen trap mogen niet ontbreken tijdens het bezoek aan Château de Blois. Een kleine 20 kilometer verder vind je het beroemde kasteel van Chambord: een waar meesterstuk met meer dan 400 kamers en 1000 ramen. De kastelenroute wordt afgesloten met een uitstapje naar het kasteel Sully-Sur-Loire. Bezichtig hier de middeleeuwse schilderijen en wandtapijten en sluit de dag af met een wandeling door het aangrenzende park.

Leven als een Bourgondiër

Bourgondisch genieten net als de hertogen en koningen in de 15e eeuw doe je vanuit een vakantiehuisje in Bourgogne. Deze streek is onderdeel van de regio Bourgogne-Franche-Comté ten oosten van Centre-Val de Loire in het midden van Frankrijk. De liefhebber van een goede Pinot Noir of een frisse Chardonnay zit in deze wijnstreek goed op zijn plek, al zal de regio ook voor de speciaalbier fanaat als een warm bad aanvoelen. Maak een uitstapje naar het stadje Beaune en geniet hier in Brasserie Artisanale de Bourgogne van een het donkere Jovi’Ale bier. Naast de uitstekende gastronomie van de regio, valt er op cultureel gebied veel te ontdekken in de Bourgogne. Veel historische gebouwen uit de Romeinse tijd, zoals kerken, abdijen en basilieken zijn er bewaard gebleven. Zo is de voormalige cisterciënzer abdij van Fontenay, welke op de UNESCO lijst voor werelderfgoed staat, zeker een kijkje waard. En als je toch in Beaune bent voor een donkere trappist, bezoek dan ook de Hospices de Beaune. Dit hospitaal met een rijkelijk gedecoreerd dak is gebouwd als armenhospitaal door Nicolas Rolin in de Vlaams-Bourgondische bouwstijl. Het opmerkelijke gebouw bevindt zich in het centrum van het stadje en doet tegenwoordig dienst als museum.

Een vakantiehuis in het golvende Limousin landschap

Voor een serene en rustgevende vakantie is de regio Limousin bij uitstek geschikt. Grasvlaktes, bosrijke gebieden en kronkelende rivieren kenmerken de Franse streek. Laat de toeristische drukte achter je en ontdek vanuit een vakantiewoning in deze dunbevolkte regio de schitterende natuur. Zo vind je ten noorden van Limousin het regionale Natuurpark van Millevaches grenzend aan het het Massif Central. Hier kan de ongerepte natuur al zwemmend, lopend, zeilend en fietsend worden ervaren. Voor de avonturier onder ons is een wandeling vanaf de rotsachtige bergtop Suc au May gelegen op de puy la Monédière naar het keteldal van Freysselines niet te missen. Zorg dat je tegen het einde van de middag wanneer de zon langzaam achter het reliëf van de Limousin zakt, weer terug bent op de top voor dit prachtig vergezicht. Op de meren die Millevaches rijk is: Vassivière en Les Bariousses, worden in de zomermaanden veelal watersporten beoefend. In de winter bezoeken langlaufers en sneeuwliefhebbers de pistes van Gentioux. De Limousin is overigens niet alleen de benaming van de regio; ook het rode koeienras in de streek wordt zo genoemd. Het vlees van deze runderen staat bekend om zijn superieure kwaliteit en unieke smaak. De chefkoks in Limousin bereiden deze malse biefstuk uitstekend, dus schuif aan en laat het smaken!

De bergmassieven van de Auvergne

Iets ten zuiden van centraal Frankrijk vinden we de regio Auvergne. Deze streek is vernoemd naar de Gallische stam de Arverni die zich in het gebied verzetten tegen de Romeinen. Auvergne is erg geliefd onder toeristen door de aanwezigheid van de bergketen Centraal Massief. Dit groene hart van Frankrijk bestaat uit slapende vulkanen, hoge bergtoppen en plateaus met uitzichten waar je stil van wordt. De bekendste vulkanen in het gebied zijn de Puy de Dôme, de Chaîne des Puys en de Plomb du Cantal. Stap in het boemeltreintje ‘Panoramique des Dômes’ en geniet 15 minuten later op de top van de Puy de Dôme van een geweldig uitzicht op de Chaîne des Puys. Voor de actievelingen onder ons is het mogelijk om intensieve hikes of mountainbiketochten door het vulkanisch gebied te maken. Ken jij geen angst? Ervaar dan het Centraal Massief in volle glorie tijdens een paraglide vlucht. Een andere must see in het gebied is het natuurpark van Livradois-Forez. Deze groene oase is minder bekend bij het grote publiek en hierdoor de perfecte bestemming voor ongestoorde wandelingen door de landschappen en weides. Bezoek in het gebied ook de middeleeuwse stad Ambert waar je de smaakpapillen kunt laten prikkelen door de beroemde blauwe kaas Fourme d’Ambert. Of neem een stukje van deze traditionele kaas mee voor op de kaasplank na het diner in het vakantiehuis.