Aantal gasten
Slaapkamers
Badkamers
Bezig met laden..

Nouvelle-Aquitaine - Vakantiehuisjes Landes

De Atlantische kust van Landes is bij zonaanbidders geliefd om zijn lange, schone stranden en bij surfers om de hoge golven. Het gebied is bekend om haar wereldberoemde surfplekken. Vooral Hossegor en Seignosse, in de nazomer worden hier de grootste internationale surfwedstrijden gehouden. Surfliefhebbers kunnen langs de hele kust terecht, van Biscarrosse tot Tarnos. Het hele jaar door worden er body-, longboard en surflessen gegeven, voor beginners en voor gevorderden.

De uitgestrekte naaldbossen zijn onderdeel van het 'Parc Naturel des Landes de Gascogne' en zijn qua omvang uniek in Europa. De hoofdstad Mont-de-Marsan ligt aan de oevers van de Midou en Douze die samenstromen in de Midouze. Iedere dinsdag- en zaterdagmorgen is het op de overdekte markt een drukte van belang. Een must is de omvangrijke rommelmarkt, iedere eerste woensdag van de maand. In de middeleeuwse verdedigingstoren van Mont-de-Marsan is een streekmuseum gevestigd. Voor een uitstapje met de kinderen is het dieren- en speelpark van Nahuques een aanrader. Dat er een vleugje Spaans temperament in de zuivere lucht van Landes zit, blijkt uit ‘Arte Flamenco’ een van de grootse flamenco festivals van Europa. Dit wordt gehouden in juli en duurt 5 dagen, een ‘feria’ van formaat.

Op vakantie in Landes

Blijven we nog even in de ‘binnenlanden’ van Landes, dan verdient Dax een bijzondere vermelding. Dax heeft dankzij de aanwezigheid van warme bronnen een mooie reputatie weten op te bouwen als kuuroord. Het ontspanningsaanbod is enorm en eigentijds. In Dax vinden we ook een vleugje Spaans temperament. Er staat een arena in de stijl van Andalusië, gebouwd in 1913. Het is een van de weinige departementen in Frankrijk waar stierengevechten nog voorkomen. Hoewel het niet om stieren gaat, maar om koeien. Het beest wordt kwaad gemaakt, maar niet verwond of gedood. De koeienvechter heeft als doel het ontwijken van de koe. Naast stierengevechten vinden er leuke ‘fanfareconcoursen’ plaats, waar ook vaak Nederlandse korpsen aan deelnemen.

Naast Spaanse invloeden heeft Landes veel Engelse invloeden ondergaan. Mooie voorbeelden zijn Grenade-sur-l’Adour, een door Engelsen in 1322 gestichte vestingstad en Labastide-d’Armagnac, eveneens van Engelse makelij en daterend uit 1291. We vinden hier het ‘Écomusée de l‘Armagnac’, waar het productieproces van deze eau de vie uit de doeken wordt gedaan. Dankzij de Côtes de Gascogne, waar de ideale druiven groeien voor de brandenwijn, deelt Landes deze traditie met de aangrenzende departementen Gers en Lot-et-Garonne. Wie geen genoeg krijgt van middeleeuwse vestingstadjes, zal zeker ook de bekoring van Mimizan en Montfort-en-Chalosse, Sorde-l’Abbaye en Aire-sur-l’Adour waarderen.

Genieten vanuit een vakantiehuis in landes

Op naar de kust!  Die mag er zijn. Landes biedt meer dan honderd kilometer Atlantische kust met mooie stranden van fijn zand. Overal zitten surfscholen en verhuurders van surfplanken. Langs de kust ligt meer dan tweehonderd kilometer aan fietspaden, langs en door de duinen. Eén van de drukst bezochte kustplaatsen is Capbreton, dat ooit een belangrijke havenfunctie vervulde. Er staan in Capbreton mooie middeleeuwse huizen en er bevindt zich een zeevaartmuseum. Andere grotere en bekende badplaatsen zijn Soorts-Hossegor en Vieux-Boucau-les-Bains. Iets verder van zee ligt het aardige stadje Biscarosse. Het bijbehorende strand ligt op circa 15 kilometer en is bereikbaar via duinen en naaldbossen. Ten noorden van Biscarosse ligt het enorme meer van Sanguinet – een passend alternatief voor wie zoet water verkiest boven het zoute water van de ‘Atlantique’.

Dankzij het gunstige klimaat wordt er het hele jaar door gegolfd. Door de zandgrond hebben architecten originele vormen aan de verschillende golfterreinen kunnen geven waardoor deze zowel geschikt zijn voor beginners als gevorderden. In dit natuurgebied met vele bossen kunt u heerlijk tot rust komen. In het plaatsje Contis les Bains staat een vuurtoren van 38 meter hoog, vanaf hier kunt u het contrast tussen bos en zee duidelijk zien. Voor wie de zee te ruig vindt, zijn er leuke riviertjes en meertjes in het binnenland van Landes te vinden.