Aantal gasten
Slaapkamers
Badkamers
Bezig met laden..

Nouvelle-Aquitaine - Vakantiehuisjes Corrèze

Snelstromende rivieren als de Lot, Dordogne, Vézère en Corrèze slingeren door de groene valleien. Vele vinden hun oorsprong op het Plateau de Millevaches, het regionale natuurpark in het noorden met overlap in de departementen Haute-Vienne en Creuse. Met de bosrijke bergketen van de Monédières, zijn dit de laatste uitlopers van het Centraal Massief. Zuidwaarts wordt het landschap opener en weidser.

Grote en kleinere rivieren, bescheiden bergtoppen met adembenemende panorama’s, meren en waterpartijen. Soms toont het landschap zijn grillige elementen, als de overhangende rotspartijen van Bort-les-Orgues, waar één van de oudste barrages van Frankrijk elektriciteit levert. Ook bij de watervallen van Murel, Bialet, Gimel en Saut Sali en bij de kloof van La Fage, bij Noailles, is de natuur robuust. Maar vervolgens neemt het landschap weer snel zijn vriendelijke, glooiende gedaante aan.

Concurrende steden in Corrèze

De belangrijkste steden van de Corrèze, van noord naar zuid, zijn Ussel, Tulle en Brive-la Gaillarde. Tulle, vernoemd naar de vroegere productie van fijn kant en zetel van de prefectuur, is bekend als de ‘accordeonstad’. Jaarlijks, in september, vindt er het meerdaagse accordeonfeest plaats, Les Nuits de Nave. Een aanrader. Tulle heeft altijd geconcurreerd met Brive-La-Gaillarde, bekend als ‘de poort naar het zuiden’. Beroemd is de, gedeeltelijk overdekte zaterdagmarkt van Brive, in de hal die de naam draagt van Frankrijks meest geliefde zanger, Georges Brassens. Bij de talrijke traiteurs op de markt is kant en klare Mique te koop, dé streekspecialiteit van de Corrèze, bestaande uit in bouillon gekookte meelballen, zoute spek en groenten.

Een vakantiehuis in Corrèze

Karakteristiek voor de Corrèze is het mooie evenwicht in natuur en cultureel erfgoed. Buiten Ussel, Tulle en Brive-la-Gaillarde biedt de Corrèze fraaie kleinere stadjes als Argentat met zijn terrassen langs de rivier; Beaulieu-sur-Dordogne en Uzèrche met hun middeleeuwse straatjes en hippisch centrum Pompadour. Ook de rijke koopmansarchitectuur van Meymac is het aanzien waard. Ooit was dit hét handelscentrum van Bordeauxwijnen. De eigen wijnen van de Corrèze zijn minder bekend. De ‘vin paillé’, wijn die rond de kerst geperst wordt uit op stro gedroogde druiven, heeft desalniettemin een trouwe schare liefhebbers.

Een zwerftocht door de Corrèze laat zich goed combineren met huizen, winkeltjes, kastelen en mensen kijken in een indrukwekkende reeks van historische dorpen als Curemont, Saint-Robert, Ségur-le-Chateau en Turenne. Het bekendste dorp is Collonge-la-Rouge, de bakermat van de succesvolle formule ‘Plus Beaux Villages de France’. We gaan voetje schuifelend door de nauwe straten. Dat is een nadeel van het succes. Maar het doet aan de schoonheid niets af.