Aantal gasten
Slaapkamers
Badkamers
Bezig met laden..

Nouvelle-Aquitaine - Vakantiehuisjes Creuse

‘Notre pays sauvage’ zeggen de bewoners liefdevol over hun departement. ‘Ons wilde land’. Het natuurlijke, ongerepte karakter is dé troefkaart van de Creuse. Bossen, weilanden, rivieren en waterpartijen wisselen elkaar af in een gastvrij heuvellandschap met smalle kronkelwegen.

Verspreid in dit coulisselandschap liggen landerige dorpen en gehuchten; vaak niet meer dan een handvol uit natuursteen opgetrokken charmante huizen en boerderijtjes. Ze weerspiegelen waar de bewoners van de Creuse in uitblonken: de bouwkunst.

Met haar schrale grond is de Creuse altijd het armste departement van de Limousin geweest. Dus ‘emigreerden’ de mannen in de negentiende eeuw met duizenden tegelijk te voet naar Parijs om hun steentje bij te dragen aan de modernisering. De geschiedenis van de ‘Metselaars van de Creuse’ is uitgebeeld in een klein museum: Maison Martin Nadaud, bij Soubrebost.

Vakantie in Creuse is onthaasten

Vakantie in de Creuse is synoniem aan rust, stilte en onthaasten. Het aantal wandel- en VTT-routes is enorm. Niet zelden kruisen ze de beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Vakantie in de Creuse is ook: genieten van de overvloed aan water. Pootje baden, zwemmen, vissen, varen, een romantische picknick bij een waterval – alles kan. Vrijheid, blijheid.

Door de Creuse stroomt en kabbelt 3.800 kilometer aan rivieren en er strekt zich meer dan 3000 hectaren aan vennen en meren uit. Het Lac de Vassivière spant met 1000 hectare de kroon. Het is één van de grootste stuwmeren van Frankrijk, ingebed in het groen, en rijk aan privéstrandjes, eilandjes en watersportfaciliteiten.

Beleef een puur stukje Frankrijk in een vakantiehuis in Creuse

Lac de Vassivière ligt in het ruige regionale natuurpark Plateau de Millevaches, in de zuidhelft van de Creuse. Het bezoeken waard: het landgoed van Banizette, het steenhouwersdorp Masgot, de woensdagochtendmarkt van Bourganeuf en de stadjes van de tapijtweefkunst Aubusson en Felletin.

In de noordelijke helft zijn de kuurplaats Evaux-Les-Bains en de kunstenaarsplaatsjes Crozant en Fresselines een bezoek waard. Ook de mysterieuze stenen bij Toulx-Sainte-Croix – Les Pierres de Jaumâtre – verdienen een aanbeveling, al was het maar vanwege het spannende avonturenpark voor de kinderen. Die zullen trouwens ook ogen te kort komen in het natuurlijke wolvendomein Les Loups de Chabrières in Guéret, de hoofdstad van de Creuse. Guéret is een aardige provinciestad met een klein historisch centrum.

Andere aardige steden zijn La Souterraine, met zijn levendige zaterdagmarkt, en Aubusson, waar ooit de tapijtweefkunst hoogtij vierde. Het Musée de la Tapisserie d’Aubusson herinnert aan die rijke traditie, maar laat ook hedendaagse voorbeelden van weefkunst zien.