Aantal gasten
Slaapkamers
Badkamers
Bezig met laden..

Nouvelle-Aquitaine - Vakantiehuisjes Haute-Vienne

Zeg Limoges en iedereen denkt aan porselein. Het kwetsbare aardewerk uit de hoofdstad van de Haute-Vienne is wereldberoemd. De kunstnijverheid wordt sinds de18de eeuw beoefend. Veel ouder is de techniek waarmee porselein meestal wordt gedecoreerd en afgewerkt: emailleren. Die kunst verstaat Limoges sinds de 11de eeuw. Beide ambachten vragen om hoge temperaturen. Om die reden noemt men Limoges wel de ‘stad van de vuurkunsten’.

Limoges is een middelgrote stad. In de historische kern (Village de la Boucherie) voeren middeleeuwse straatjes langs fraaie vakwerkhuizen. Daaromheen ligt een modern winkelcentrum met veel autoluwe straten. Het art deco treinstation van Limoges, Bénédictines, staat in de Top 5 van mooiste stations ter wereld. Wie van porselein houdt, moet zeker een bezoek brengen aan Nationaal Museum Adrien Dubouché.

 

Vakantie in Haute-Vienne

Glooiende landschappen met uitgestrekte bossen en leuke plaatsen als Bellac, Saint-Yrieux-la-Perche en Saint-Léonard-de-Noblat, met zijn schitterende brug over de Vienne. Ook Mortemart met zijn oude, overdekte marktplaats is bezienswaardig. Mortemart ligt in het fraaie natuurgebied Monts de Blond, waar we prehistorische sporen vinden in de vorm van menhirs. Er is een speciale route voor uitgezet. In Monts de Blond ligt ook het museumdorp Montrol-Sénard. Een wasplaats, klaslokaal, gemeenschappelijke broodoven, smederij en nog veel meer nemen ons mee op een nostalgische reis naar het dagelijks leven in de 19de eeuw.

Geschiedenis van recentere datum wordt op een gruwelijke wijze zichtbaar in Oradour-sur-Glane. In WO II voerde een groep Waffen SS’ers hier een onvoorstelbare strafexpeditie uit, waarbij 642 slachtoffers zijn gevallen. Uit respect voor de slachtoffers is het plaatsje blijven bestaan in zijn ontzielde en gehavende staat uit die dagen. Inmiddels behoort Oradour-sur-Glane tot de belangrijkste herdenkingscentra van WO II, vergelijkbaar met het Anne Frankhuis in Amsterdam.

 

Een vakantiehuis in Haute-Vienne? Een beleving!

Genoeg cultuur en geschiedenis. Er valt vanuit je vakantiehuis in de Haute-Vienne nog veel meer te zien en te ondernemen. Het dierenpark Reynou, in een mooie natuurlijke omgeving, huisvest sinds kort pandaberen. De meren van Saint-Pardoux en Vassivière bieden actief en passief watervermaak. Een andere veelzijdige waterpartij heet ‘Espace Hermeline’, ongeveer 35 km ten zuiden van Limoges, in het nationale park Périgord Limousin. Hier ligt een leuk parcours, af te leggen per ‘Vélorail’, een vijf persoons fiets die zich bij stevig doortrappen over rails door het landschap beweegt. Nog twee succesnummers voor de kinderen: Insectenstad in het plaatsje Nedde en Feeriland, een Franse variant op Madurodam, op steenworp afstand van Oradour.

Niet alleen het porselein en de emailleerkunst zijn wijd en zijd bekend en gewaardeerd. Ook de roodbruine Limousin koeien die we overal in het heuvelachtige landschap tegenkomen hebben een goede reputatie. Ze hebben een lekker leventje, in familieverband, altijd buiten in het weiland. Daarna vinden we ze in velerlei variaties terug in de vele restaurants in de Haute-Vienne, waar het eigen rundvlees dé streekspecialiteit is.