De Jura is een gebergte waarvan bijna de helft is bedekt met bos. Het gebergte is ook genoemd naar de Latijnse naam "Jura", wat bos betekend. Het oeroude gebergte scheidt Frankrijk van Zwitserland. Vanuit een vakantiehuis in Jura ontvouwt zich een rijk pallet aan ongerepte natuur, hoogvlaktes en valleien, rivieren, meren en watervallen, bergstadjes en –dorpen en gastvrije wijndomeinen. Het noorden grenst aan de Doubs, het berggebied grenst aan het departement Ain en leent zich voor schitterende natuurwandelingen. Met een reële kans om op wilde gemzen te stuiten. Eén van de meest verstilde wandelgebieden wordt gevormd door de Hautes Combes. De hoogvlakte ligt op circa 1 100 meter en wordt wel het ‘dak van de Jura’ genoemd. ’s Winters is dit een prachtig langlauf- en skigebied.
De Jura is een grillig gebergte, gevormd door de eeuwen, met veel grotten, onderaardse rivieren en langgerekte groeven die ontstaan zijn door vroegere gletsjers. Het pittoreske bergdorp Baume-les-Messieurs ligt verborgen in zo’n groef. Er liggen veel grotten omheen. Over het afwisselende berg- en valleienlandschap van Jura liggen nog veel meer bezienswaardig dorpen verstrooid. Wijndorp Château-Chalone lijkt tegen de bergwand aan te kleven; Arbois, de geboorteplaats van Louis Pasteur, uitvinder van de pasteurisatietechniek, rust in een groen en verstild dal. Ook Salins-les-Bains, beroemd om zijn kuurbaden, weet zich omgeven door groene bergwanden.
Ook de grotere steden van het departement Jura zijn een bezoek waard. Dole bijvoorbeeld, gelegen aan de rivier de Doubs met zijn fraaie kades, herbergt prachtige gotische architectuur. Ook de hoofdstad van Jura, Lons-le Saunier, dat zijn naam dankt aan oude zoutwaterbronnen, is een bezoek waard. Kinderen zullen zich zeker vermaken in het Maison de la Vache qui rit – een verrassend museum, vernoemd naar het vrolijk verpakte kaasje.
Zijn naam viel al eerder: Louis Pasteur. We hebben de pasteuriseertechniek aan hem te danken. Niet onbelangrijk voor Jura, waar van gepasteuriseerde melk veel kazen worden gemaakt. Beroemde lokale kwaliteiten zijn de Cancoillotte en de Mont d’Or. Deze typische, smaakvolle smeltkazen lenen zich uitstekend voor een Raclet Jurasienne – de eigen variatie op de Zwitserse kaasfondue. Goed te combineren met een mooi glas lokale wijn, een witte Arbois Savagnin of een rode Arbois Poulsard of Trousseau. Wie van bubbels houdt, kan de kaas wegspoelen met een Crémant du Jura. Hij is er in wit en rosé. Voor na de maaltijd is een glaasje Macvin de Jura aan te bevelen – een exclusieve wijnlikeur.