Zowel ’s winters als zomers heeft Ain aan de oostgrens van Frankrijk veel te bieden. Het meest oostelijke deel, ‘Pays de Gex’, schuurt tegen Zwitserland aan. Hier ligt het natuurpark ‘Haute-Jura’ met zijn eeuwig besneeuwde bergtoppen. In de winter is dit een gewild skigebied, samen met de naastgelegen departementen Savoie en Haute-Savoie. Zomers leent het ongerepte berglandschap zich voor stoere wandelingen, waarbij geregeld een glimp van de Mont Blanc is te zien.
De zuivere berglucht doet verlichte denkers goed. Dat moet de Franse schrijver, filosoof en vrijdenker Voltaire gedacht hebben. In 1759 vestigde de grondlegger van de Franse verlichting zich in Ferney, op dat moment een onaanzienlijk dorp. Voltaire betrok een kasteel en ontwikkelde het dorp tot zijn ideale stad die nu naar zijn weldoener is vernoemd: Ferney-Voltaire. In het centrum herinnert een imposant standbeeld van de filosoof aan betere tijden. In zijn vroegere kasteel is een museum gevestigd.
Stadjes die een bezoek waard zijn in de tweede landstreek, Le Bugey, zijn Nantua en Oyonnax, beide ingebed in een schitterend landschap van bergen, meren en dennenbossen. Het meer van Nantua biedt ruimte aan watersport- en visliefhebbers. Er zijn mooie stranden met zicht op het Juragebergte, met Crêt de la Neige (1720 m) als hoogste bergtop. Oyonnax heeft ondanks zijn natuurlijke ligging een bijzondere industriële geschiedenis. In de middeleeuwen begon het dorp kammetjes te maken van een soort palmolie. In de 18de eeuw kwam daar hoorn voor in de plaats, waar ook brillen van werden gemaakt. Vanaf de uitvinding van celluloid, mag Oyonnax zich verheugen op een levendige plasticindustrie.
De derde landstreek van Ain, La Dombe, wordt ook wel het ‘Land van duizend meren’ genoemd. Hier komt de liefhebber van spiegelende watervlaktes volop aan zijn trekken. In het gebied zijn vier toeristische routes uitgezet om beter kennis te maken met de landelijke dorpen en hun bewoners. Eén van de mooiste kleinere stadjes is Châtillon-sur-Chalaronne, ook wel ‘het kleine Venetië van La Dombes’ genoemd. We vinden er karakteristieke vakwerkhuizen en oude markthallen. Andere charmante stadjes zijn Pérouges en Trévoux. Probeer tijdens een bezoek aan Pérouges zéker de plaatselijke lekkernij uit: de Galette de Pérouges.
Liefhebbers van de Franse keuken kennen de vierde landstreek van Ain waarschijnlijk vanwege zijn reputatie op het gebied van mals gevogelte – La Bresse. De streek is het thuisland van de meest gevierde kip van Frankrijk en misschien wel van de hele wereld, de sneeuwwitte Bresse kip. Een erkend ras sinds 1591 en de enige kip ter wereld met een eigen Appellation d’Origine Controlé (AOC). Er bestaat zelfs een heus kippengenootschap, voorgezeten door chef-kok Georges Blanc, die in Vonnas een driesterrenrestaurant bestiert. Iedere derde week van september vindt in vier steden een professionele kippenparade plaats: Pont-de-Vaux, Montrevel-en-Bresse, Louhans en Bourg-en-Bresse.
Bourg-en-Bresse is de hoofdstad van Ain. Het is een gezellige stad met een mooi historisch centrum. Vermaard is het Koninklijke klooster van Brou. De geschiedenis stemt melancholiek. Het klooster werd in de 16de eeuw gesticht op initiatief van prinses Margaretha van Oostenrijk, landvoogdes van de Nederlanden, die drie keer trouwde en alle drie de keren in korte tijd haar echtgenoot verloor en toen maar voor het kloosterleven koos. Op zaterdag is het marktdag in Bourg-en-Bresse, op de Place du Champ de Foire. Een prachtgelegenheid om een vorstelijke Bresse kip te kopen om klaar te maken in uw vakantiehuis in Ain. Bij voorkeur met room en bospaddenstoelen. Eet u de kip liever buiten de deur, dan zijn dit goede, traditionele adressen: La Marelle in Péronnas, Laurant Perréal in Attignat en Brasserie le Français in Bourg-en-Bresse.