Aantal gasten
Slaapkamers
Badkamers
Bezig met laden..

Bourgogne-Franche-Comté - Vakantiehuisjes Doubs

Sinds 2005 gelden ‘De bergen van de Jura’ als officiële merknaam voor het schitterende natuurgebied dat zich uitstrekt langs de grens van Zwitserland en twee departementen beslaat. Eén daarvan is de Doubs, onderdeel van de voormalige regio France-Comté. Het is een oud, terrasvormig berggebied. ’s Winters kan het er guur zijn. Dat is goed nieuws voor de wintersportliefhebber, want er ligt in het skiseizoen vrijwel altijd sneeuw. Kleinschalige skipistes beleven dan toptijden.

De rivier waar het departement naar vernoemd is, stroomt er dwars doorheen. Hij ontspruit in het Jura-gebergte, voedt het enorme meer van Chaillexon, stort bij de waterval Saut du Doubs 25 meter naar beneden en stroomt dan Zwitserland binnen. Volgen we de rivier, dan arriveren we vanzelf in de hoofdstad van het departement: Besançon. Het oudste deel van de stad ligt op een schiereiland, dankzij een kronkel in de rivier. Hoog boven de rivier ligt een monumentale vesting, gebouwd in de 17de eeuw onder leiding van de bouwmeester Vauban.

 

Bezienswaardigheden in de Doubs

Er zijn meer steden te bewonderen. Pontarlier is bekend om de ambachtelijke distilleerderij van Pierre Guy, gespecialiseerd in anijsdrankjes. Na een verbod van meer dan 80 jaar wordt hier weer echte absinth gemaakt, een drankje met een hoog hallucinatoir gehalte, ook wel de ‘Groene Fee’ genoemd. Arc-et-Senans is bekend om zijn oude koninklijke zoutfabriek, in Morteau en omgeving worden met Zwitserse precisie uurwerken gemaakt. Baume-les-Dames heeft een mooie abdij; het charmante plaatsje Ornans, aan de visrijke Loue, mag niet worden overgeslagen, evenals het pittoreske Lods, waar de Loue sprankelend doorheen stroomt.

Ook Montbéliard is een bezoek meer dan waard. De stad wordt al in de 10de eeuw genoemd en biedt fraaie oude en nieuwe architectuur. Peugeot heeft hier een immense fabriek waar 12.000 mensen werken. Montbéliard heeft een museum over de geschiedenis van de Franse autofabrikant. Iets ten noorden van Montbéliard ligt de stad Belfort, in het departement Territoire-de-Belfort.

 

Een vakantiehuis in de Doubs

De liefhebber van de Franse keuken vindt in Montbéliard een goed restaurant met Michelinster: Le Saint Martin. Men neemt de keuken buitengewoon serieus in de Doubs. Er zijn nóg vier sterrenrestaurants: Le France in Villers-le-Lac; Le Bon Accueil in Maubuisson, L’Etang du Moulin bij Bonnétage en Mon Plaisir in Montbéliard. Of de sterrenkoks hét streekgerecht van de Doubs nog klaarmaken, is zeer de vraag. Maar in eenvoudiger eetgelegenheden staat de ‘cancoillotte’ nog vaak op de kaart. De bijnaam luidt ‘colle’, wat zoveel zegt als ‘lijm’. De smakelijke lijm wordt gemaakt van boter, knoflook, zoete witte wijn en comté, dé streekkaas. Nog een vermaarde kaas is de Mont d’Or. En probeer zeker ook de charcuterie van de Doubs, waarvan de gerookte worst van Morteau, bijgenaamd ‘La Belle de Morteau’ het meest beroemd is. In augustus viert Morteau zijn jaarlijkse worstenfeest.

Stevig eten is niet verantwoord zonder gezonde beweging. Daar is de Doubs bij uitstek geschikt voor. Het departement biedt 3 400 km aan wandelroutes en tal van hardloop- en fietsparcoursen. Bergbeklimmen, paragliden, karten, grotten & spelonken, golfen, het kan allemaal. De watersporter haalt zijn hart op aan het meer van Saint-Point, het derde natuurmeer van Frankrijk. Musea, kastelen, parken, spectaculaire watervallen en uitzichtpunten, je verveelt je geen moment vanuit je vakantiehuis in de Doubs. Verplicht nummer voor de kinderen: Dino-Zoo bij de Grotten van Poudry in de gemeente Etalans, halverwege Besançon en Morteau. Trek er gerust een dag voor uit.