Aantal gasten
Slaapkamers
Badkamers
Bezig met laden..

Auvergne-Rhône-Alpes - Vakantiehuisjes Puy-de-Dôme

De Puy-de-Dôme is een departement met intense schoonheid en diversiteit aan groene landschappen. Natuurgebieden, rivieren, dalen, vulkanen en de regionale natuurparken het Parc des Volcans en het Parc du Livradois-Forez zijn slechts enkele schatten die de Puy-de-Dôme bezit. De Puy-de-Dôme en het zuidelijk gelegen departement Cantal zijn een ideale vakantiebestemming voor natuurliefhebbers, hier krijgt het groene toerisme weer betekenis.

Wandelen en fietsen kun je er uitstekend: over een afstand van 5000 kilometer zijn er trajecten aangelegd door de prachtige omgeving. Er zijn zelfs speciale routes voor gezinnen zodat een wandeling ook leuk is voor de kids. Ook watersporters kunnen hier hun hart ophalen: kanoën, kajakken, wildwaterraften, vissen en zwemmen in de rivier de Sioule die richting de Allier stroomt zijn slechts een van de vele mogelijkheden. Maar ook aan sporters die liever geen natte voeten krijgen is gedacht. Je kunt er paardrijden, parapenten, ballonvaren en in de winterperiode skiën en tochten met sneeuwschoenen maken. Een vakantie in Puy-de-Dôme biedt voor ieder wat wils.

Vakantie in Puy-de-Dôme

De Puy-de-Dome is onlosmakelijk verbonden met vulkanisme: al vele jaren houden tachtig vulkanen in Auvergne zich slapende. De vulkaan Puy-de-Dôme is 1465 meter hoog en is een van de meest bekende vulkanen. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht en kun je in een oogopslag alle vulkanen van de Auvergne zien. Bij helder weer zelfs de besneeuwde top van de Mont Blanc, 320 kilometer verderop gelegen!

Als je de Puy-de-Dôme wilt beklimmen, moet je de auto beneden laten staan: de toegang met motorvoertuigen is namelijk verboden. Om de top te bereiken neem je de elektrische tandradbaan die je het gehele jaar door binnen 20 minuten naar boven brengt. Tijdens deze rit kijkt je je ogen uit naar de vulkanen die de ‘Chaine des Puys’ vormen. Voor fietsen is toegang eveneens verboden maar dappere wandelaars kunnen de Puy te voet bedwingen. Wil je te voet afdalen? Dan moet je rekening houden met anderhalf uur.

Vakantie met kinderen in Puy-de-Dôme

Voor de kinderen is er ook genoeg te doen in dit veelzijdige departement. In het leerzame themapark Vulcania komen zij meer te weten over de aardse wetenschappen door een interactieve omgeving. Hier zijn de 38 meter diepe krater en de gouden toren, de 5D-films, bewegende platforms en diverse films en expositie meer dan de moeite waard. Naast Vulcania zijn l’Aventure Michelin, Europavox, Les arts en Balade leuke uitstapjes.

Clermont-Ferrand is de hoofdstad van het departement. De stad is het economische hart van de Auvergne én de stad van Michelin. Hier werden de eerste auto- en fietsbanden gemaakt en tot op de dag van vandaag gebeurt dat nog steeds. Clermont-Ferrand is goed voorzien van musea maar ook de kathedraal Notre-Dame du Port en de wijk Montferrand waar de vulkaanstenen gebruikt werd bij de bouw zijn een bezoekje waard. Als je van winkelen houdt, dan moet je zeker naar Clermont-Ferrand gaan: er zijn vele winkelstraten als je naar Place du Jaude wandelt. Hier zijn overigens ook diverse restaurants met terrasjes.

Vakantiehuis in Puy-de-Dôme

Thiers is de hoofdstad van de messenmakerij in Frankrijk en hier ligt ook ligt het grote natuurpark Livradois-Forez. Een historische parel in het Franse landschap met beschermde natuurlandschappen en een rijke flora en fauna. De gidsen kunnen er uren gepassioneerd over vertellen. Een paar kilometer ten zuiden van Thiers ligt Courpière, hier kun je en toeristentreintje nemen welke je dwars door het natuurpark rijdt tot aan Sembadel.

Ook op gastronomisch gebied is het smullen met streekproducten als Saint-Nectaire, Bleu d’Auvergne, heerlijke charcuterie, roze knoflook uit Billom en ‘Potée Auvergnate’. Deze laatste stoofschotel bevat kool, aardappels, spek en worst en brengen je smaakpapillen zeker in vervoering.