Ontdek de rijke historie en indrukwekkende kastelen van de Dordogne

Ontdek de rijke historie en indrukwekkende kastelen van de Dordogne

De Dordogne is de place to be voor liefhebbers van geschiedenis en kastelen. Het gebied ligt bezaaid met middeleeuwse dorpen en steden, prehistorische grotten en imposante kastelen, die niet alleen heel interessant zijn, maar ook heel spannend om met het hele gezin te ontdekken!

De kastelen van de Dordogne

De Dordogne heeft zijn bekendheid en populariteit voor een groot deel te danken aan de grote hoeveelheid kastelen die het gebied rijk is. De Dordogne dankt zijn grote hoeveelheid kastelen aan de strategische ligging in het zuid-westen van Frankrijk. Het gebied kent een turbulente geschiedenis, waarin met name in de Middeleeuwen en de Honderdjarige Oorlog veel conflicten zijn uitgevochten. Om het gebied goed te kunnen verdedigen, zijn vele kastelen en andere verdedigingswerken gebouwd.

Elk kasteel heeft zijn eigen verhaal en veel kastelen zijn goed bewaard gebleven of fantastisch gerestaureerd. Het Château de Beynac bijvoorbeeld, dat dateert uit de 12e eeuw, ligt op een klif met een fenomenaal uitzicht over de Dordogne-rivier. Het is een van de best bewaarde kastelen van Frankrijk en heeft een grote rol gespeeld in de Honderdjarige Oorlog. Het Château des Milandes, dat dateert uit de 15e eeuw en heeft dienstgedaan als woonhuis van Josephine Baker, staat bekend om de prachtige tuinen en de valkerij-demonstraties. Wil je je vergapen aan pracht en praal? Breng dan een bezoek aan Château de Hautefort. Als je van legendes en lokale folklore houdt, mag je Château de Puymartin zeker niet overslaan en in het Château de Castelnaud leer je alles over Middeleeuwse oorlogsvoering.

Naast deze bijzondere exemplaren zijn er nog veel meer kastelen te bewonderen in de Dordogne.

Prehistorische grotten

Voor wie kennis wil maken met onze allervroegste voorouders is de Dordogne een waar paradijs. De vele prehistorische grotten geven een kijkje in het leven van de prehistorische mens. Veel grotten zijn voorzien van prachtige rotstekeningen, gravures en reliëfs. Dit zijn niet alleen prachtige kunstwerken, ze vertellen ons ook een hoop over de mensen die ze gemaakt hebben, hun cultuur en hun spirituele overtuigingen. Het meest beroemd zijn de Grotten van Lascaux, waar schilderingen en gravures van meer dan 17.000 jaar oud zijn gevonden. De originele grotten zijn, vanwege de kwetsbaarheid ervan, gesloten voor publiek, maar er is een nauwkeurige replica gemaakt die wel te bezoeken is. Ook de Grotte de Font-de-Gaume is het bezoeken meer dan waard. Deze grot is de enige plaats ter wereld waar je nog authentieke polychrome (meerkleurige) rotsschilderingen kan bewonderen.

Natuurschoon

Naast de vele historische locaties, is de Dordogne ook een prachtige regio voor natuurliefhebbers. De rivier Dordogne is een walhalla voor iedereen die van watersporten houdt. Je kan kanoën, kajakken, suppen en zwemmen op en in het water en er lopen tal van wandel- en fietsroutes langs de rivier. In de Vézère-vallei wisselen steile kliffen en beboste heuvels elkaar af, waardoor een bijzonder natuurlandschap ontstaat. De liefhebbers van ongerepte bossen kunnen hun hart ophalen in het Bos van Bessède. Meer een liefhebber van strak ontwerp? Dan zijn de Jardins des Marqueyssac absoluut een bezoekje waard. Een lust voor het oog én voor de smaakpapillen zijn de vele wijngaarden in het gebied.

Geniet van de Dordogne

Ben jij klaar voor al het avontuur dat de Dordogne te bieden heeft? Boek dan een van onze bijzondere accommodaties in deze regio. Van luxe villa tot voormalig wijnpakhuis, onze vakantiewoningen zijn net zo bijzonder als de Dordogne zelf.