Aantal gasten
Slaapkamers
Badkamers
Bezig met laden..

Nouvelle-Aquitaine - Vakantiehuis in Dordogne

Ontdek de Dordogne vanuit je vakantiehuis

Vanuit een vakantiehuis in de Dordogne geniet je eenvoudig van de diverse landschap in de verschillende gebieden. De Dordogne kan worden onderverdeeld in een viertal gebieden die qua landschap veel van elkaar verschillen. Het noorden bestaat uit de Périgord Blanc en de Périgord Vert. De witte Périgord wordt gekenmerkt door de witte steensoort en door de kalkstenen grond. Onder dit kalksteenplateau zijn natuurlijke grotten ontstaan met prachtige druipsteenformaties en prehistorische tekeningen. De meest bekende staan op de UNESCO werelderfgoedlijst vermeld, de grotten van Lascaux. De groene Périgord heeft zijn naam te danken aan de groene omgeving, de vele rivieren en aan het mooie historische landschap met traditionele huisjes.

Het zuiden van de Dordogne bestaat uit de Périgord Noir en de Périgord Pourpre. De zwarte Périgord is wereldberoemd vanwege de prehistorische overblijfselen in de Dordognevallei en de Vézèrevallei. De streek wordt gezien als het internationale centrum van de prehistorie, met kastelen, oude vindplaatsen en grotten in de rotsen. De paarse Périgord staat bekend om de vele wijngaarden en vestingstadjes als Beaumont en Monpazier welke vanuit een vakantiehuis of gite in de Dordogne goed te bezoeken zijn.

De rivier de Dordogne stroomt van oost naar west door het departement en is uitermate geschikt om te kanoën, kajakken of lekker in te zwemmen. Het departement valt voor een groot deel samen met de oude provincie Perigord en wordt daarom door de bevolking nog steeds Perigord genoemd. Het heeft een zacht klimaat met weinig wind en een gastronomische keuken. De foie gras en truffels zijn wereldberoemd maar ook de locale streekgerechten bereid met seizoensproducten als kastanjes, walnoten en aardbeien moet je geproefd hebben.

Vakantie in Dordogne

Vanuit een vakantiehuis in Dordogne mag een bezoek aan de hoofdstad Périgueux niet ontbreken. De stad Périgueux brengt je terug naar de tijd van de Middeleeuwen. Deze mooie stad staat bol van kunst en historie en is geclassificeerd als ‘ville d’Art et Histoire’. Het bezit een uitzonderlijk erfgoed, wandel door de middeleeuwse straatjes rond de beroemde kathedraal Puy Saint Front.

De straat ‘Limogeanne’ is ook beslist de moeite waard, deze straat heeft prachtige gebouwen en staatspaleizen uit de renaissance. Bewonder overblijfselen uit het verleden van de stad door de Gallo-Romaanse route te volgen, deze loopt rond het museum van Vésunna. Het museum van Périgord staat bekend als een van de belangrijkste musea in Frankrijk op het gebied van de prehistorie. Hier worden onder meer schatten en kunstwerken uit die tijd tentoongesteld.

Het kasteel van Beynac is gebouwd op een gigantisch hoge rots in het plaatsje Beynac-et-Cazenac. Het kasteel diende als filmlocatie voor de film “Messenger: The Story of Joan of Arc”. In de gemeente Rouffignac-st-Cernin-de-Reilhac ligt het Kasteel van l’Herm. Deze ruïne bevindt zich op een onverwachts mooie plaats. Het kasteel kent spannende geschiedenisverhalen, die vele malen eindigden met de dood. Het zijn er zelfs zoveel, dat de ruïne nog altijd de reputatie heeft van een spookkasteel.

Vakantiehuis in Dordogne

Het mooie Bergerac ligt aan de oevers van de Dordogne met een charmante stadskern uit de renaissance en een doolhof van straatjes en steegjes. De église Notre-Dame en de église St. Jacques zijn aanraders in het autovrije centrum van Bergerac evenals het tabakmuseum, het wijnmuseum, het Cloître en het kasteel van Monbazillac. Om de stad heen liggen schitterende kastelen en abdijen tot in het oneindige. In het heuvelachtige landschap liggen talloze wijngaarden. Het gebied produceert 13 AOC wijnen. Monbazillac, Saussignac en Pécharmant, karaktervolle rode wijnen, fruitige rosé wijnen en frisse witte wijnen; het aanbod is indrukwekkend te noemen. Maak vanuit je vakantiehuisje in de Dordogne een wandeling door de wijngaarden en laat je meevoeren door de gepassioneerde verhalen van de wijnboeren die je graag kennis laten maken met alle smaken en aroma’s tijdens een proeverij. 

Maar ook een bezoek aan het middeleeuwse Sarlat-la-Canéda mag niet ontbreken als je op vakantie bent in Dordogne. De stad is al 1200 jaar oud en vele gebouwen uit die tijd zijn bewaard gebleven. De stad is in 1964 volledig gerenoveerd en wordt gezien als de parel van de Périgord. Iedere zaterdag is er op de Place du Marché aux Oies een markt waar typische streekproducten worden verkocht. In Sarlat zijn het centrale plein met de kathedraal St. Sacerdos, het stadhuis en het maison de la Boétie leuke bezienswaardigheden. Ieder jaar in januari staat de stad Sarlat een weekend lang in het teken van de zwarte truffel van de Périgord. Tijdens dit populaire evenement zijn er kookdemonstraties, proeverijen, culinaire shows en een truffelmarkt.

Minder bekend, maar zeker de moeite waard is het oude stadje Brantôme, met onder meer een abdij dat ontstaan is rond de tiende eeuw, de oudste klokkentoren van Frankrijk en de Grot van het Laatste Oordeel. De ligging op een schiereiland in rivier de Dronne maakt het plaatje compleet. 

Vakantiehuisjes in Dordogne van Maisonne

Maisonne biedt diverse vakantiehuisjes aan in de Dordogne waaronder ruime vakantievilla's met zwembad en vrijstaande gites op het platteland. Ook vakantiehuizen in de Dordogne met Nederlandse eigenaar staan tussen ons aanbod.