Geniet van de smaken van de Languedoc-Roussillon

Geniet van de smaken van de Languedoc-Roussillon

De Languedoc-Roussillon, gelegen aan de Franse zuidkust tussen het zuidelijke deel van de Rhône en de Spaanse grens, is een walhalla voor de liefhebber van goede wijn en lekker eten. Het is de grootste wijnstreek van Frankrijk en staat bekend om zijn grote verscheidenheid aan wijnen. De streek heeft alles voor een heerlijke vakantie: stranden, gezellige steden, historische dorpjes, prachtige natuur en een heerlijke lokale cuisine.

De wijnen van de Languedoc-Roussillon

De Languedoc-Roussillon is een van de meest veelzijdige wijngebieden ter wereld. De regio heeft een lange kustlijn, maar ook heuvels en vlaktes. De vele verschillende bodemsoorten (kalksteen, leisteen, zandsteen en klei) dragen bij aan de complexiteit en diversiteit van de wijnen. De streek produceert zowel rode en witte wijn als rosé en mousserende wijnen. Het bezoeken van wijngaarden is een absolute aanrader als je op vakantie bent in de Languedoc-Roussillon regio. Veel wijngaarden bieden rondleidingen over het bedrijf en proeverijen. De wijnmakers uit de Languedoc-Roussillon staan erom bekend dat ze avontuurlijk zijn en graag experimenteren met wijnmaaktechnieken, nieuwe druivensoorten en milieuvriendelijke wijnbouw. Probeer niet alleen de grote bedrijven te bezoeken tijdens je vakantie, juist bij de kleine, onbekende wijngaarden vind je vaak de meest verrassende wijnen en de mooiste verhalen. Kom je langs de weg een bordje tegen naar een wijngaard? Stop dan eens spontaan en laat je verrassen.

Rode wijn

Dankzij de zuidelijke ligging en de vele zonuren zijn de rode wijnen van de Languedoc-Roussillon over het algemeen vol en rijp van smaak. Veelgebruikte druiven zijn de Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan en Cinsault. Dankzij de diversiteit aan smaakprofielen van deze druiven zijn de rode wijnen uit de Languedoc-Roussillon erg veelzijdig en is voor elke smaak een lekkere rode wijn te vinden.

Witte wijn

De combinatie van het warme klimaat en de invloed van de Middellandse zee zorgt voor witten wijnen met rijpe en fruitige smaken en een uitstekende zuurbalans. De stijlen lopen uiteen van frisse en lichte wijn uit de heuvels tot volle en rijke wijnen van van wijngaarden die op vlakkere, warmere gebieden liggen.

Mousserend

In de Languedoc-Roussillon worden twee bekende mousserende wijnen gemaakt: de Blanquette de Limoux en de Crémant de Limoux. De Blanquette de Limoux wordt beschouwd als de oudste mousserende wijn ter wereld en wordt gemaakt van de Blanquette-druif (ook bekend als de Mauzac), aangevuld met wat Chardonnay en Chenin Blanc. De Crémant de Limoux wordt gemaakt van Chardonnay en Chenin Blanc, aangevuld met wat Blanquette. Beide wijnen worden gemaakt volgens de Methode Traditionelle (de Champagne-methode), maar dankzij de verschillende verhoudingen tussen de druiven hebben ze elk een duidelijk eigen karakter. Waarde Blanquette de Limoux een meer frisse smaak heeft, is de Crémant de Limoux wat rijker van smaak.

De smaak van de Languedoc-Roussillon

De Languedoc-Roussillon staat niet alleen bekend om zijn wijnen, ook de lokale gerechten en producten zijn om je vingers bij af te likken. Neem bijvoorbeeld, voor de liefhebber, de Bouzigues oesters uit de Thau-lagune. Deze oesters zijn van zeer hoge kwaliteit en hebben een unieke smaak. Geen fan van oesters? Bestel dan eens cassoulet, een rijke stoofpot van witte bonen en vlees, of brandade, een puree van aardappel, gezouten kabeljauw, olijfolie en room. Ook de tielle sétoise, een hartige taart gevuld met octopus of inktvis, en de Pélardon, een geitenkaasje uit de Cevennen, zijn zeer de moeite waard om eens te proeven.

Vorstelijk vakantie vieren

Na een dag vol lekker eten en wijnproeven is er niks heerlijker dan uitbuiken op je vakantie-adresje. Jouw ideale vakantieverblijf in Languedoc-Roussillon boek je eenvoudig bij Maisonne. Van een rustieke boerderij in het binnenland tot een zomers vakantiehuisje aan het strand en van een luxe vrijstaande villa tot een gezellig dorpshuis, voor elke vakantiewens hebben we een geschikte accomodatie in ons aanbod.