Aantal gasten
Slaapkamers
Badkamers
Bezig met laden..

Centre-Val-de-Loire - Vakantiehuisjes Indre-et-Loire

Wie Frankrijk associeert met glooiende wijnvelden, pittoreske stadjes en dorpen, romantische kastelen en heerlijke restaurants, ziet dit allemaal ruimschoots bevestigd in Indre-et-Loire. Het aantal bezienswaardige kastelen is onovertroffen en er slingert een kilometerslange wijnroute door de streek, La Route des vins de Touraine. Onderdeel van de grotere route langs de wijngaarden van de Loire vallei, tussen Saumur (Maine-et-Loire) en Chenonceaux.

De wijncultuur van Touraine gaat terug tot de 4e eeuw. Het verhaal gaat dat Saint Martin (Sint Maarten), de beschermheilige van Tours, hier in die dagen een eerste wijnstok plantte. Hij zal er geen idee van hebben gehad daarmee de kiem te leggen voor de beroemde wijngaarden van Touraine. De rode Chinon, Bourgueil en Touraine-Amboise, de witte Vouvray en Touraine Sauvignon en de diverse rosés behoren tot de beste wijnen van Frankrijk.

 

Tours, hoofdstad van Indre-et-Loire

De tombe van Saint Martin is te vinden in de Basiliek van Tours, de hoofdstad van Indre-et-Loire. Eén van de mooiste gebouwen van Tours is de kathedraal. De bouw ervan begon in de 12e eeuw en eindigde pas in de 16e eeuw, waardoor de architectuur een ratatouille van stijlen is. De 87-meter hoge torens priemen hoog boven de stad uit. Tours is een stad met veel historie, maar ook met moderne en gezellige winkelstraten, en staat bekend om zijn talrijke markten. De grootste is die in de Hallen, iedere woensdag.

De hele streek biedt overigens veel markten. In Amboise is een gezellige zondagsmarkt; in het middeleeuwse Chinon valt de marktdag op donderdag. Amboise is een bezoek waard om de restanten van wat eens één van de mooiste kastelen van Frankrijk moet zijn geweest. Tijdens de Franse revolutie zijn grote delen verwoest. De vele initiatieven en ambities ten spijt, is Amboise er nog niet in geslaagd het kasteel in ere te herstellen. Ook Chinon heeft een fraai kasteel. Jeanne d’Arc sliep er ooit een paar nachten. Een standbeeld in het middeleeuwse centrum herinnert hier aan. Ook in Villandry en Chenonceau liggen bezienswaardige kastelen.

 

Vakantiehuis ‘op stand’ in Indre-et-Loire

Dicht bij het departement Loire-et-Cher, in het dorp Chargé, ligt een kasteel dat om een heel andere reden interessant is: Château de Pray. Hier is een hotel/restaurant met Michelinster in gevestigd. De keuken wordt bestierd door Frédéric Brisset die een grote liefde heeft voor producten uit de streek. Andere gerenommeerde restaurants zijn La Roche le Roy in Tours, La Promenade in Le Petit Pressigny en Domaine des Hautes Roches in Rochecorbon. Een tip voor iedereen die houdt van een stukje kaas na de maaltijd: probeer de geitenkaas van de streek, de Sainte-Maure de Touraine, kaas op een stokje, in een jasje van as.

Er werd in Indre-et-Loire niet alleen ‘op stand’ gewoond. Bekend zijn de grotwoningen uit deze streek. Veel van deze troglodieten zijn in gebruik als hotel of chambre d’hôtes. Een absolute aanrader voor een avontuurlijke gezinsdag is La Vallée troglodyte des Goupillières. Hier bevinden zich drie authentieke grotboerderijtjes met putten, ovens, stallen en gereedschappen. Vanaf de middeleeuwen tot de 19e eeuw is hier gewoond en gewerkt. Er werden dieren gehouden, moestuinen aangelegd en geploeterd, terwijl de kasteelbewoners de streekwijn rijkelijk lieten vloeien.