Aantal gasten
Slaapkamers
Badkamers
Bezig met laden..

Centre-Val-de-Loire - Vakantiehuisjes Eure-et-Loire

Iedereen heeft er wel eens van gehoord. De Notre Dame kathedraal van Chartres. Hij wordt beschouw als hoogtepunt in de religieuze en gotische bouwkunst. Voor de kleine gemeenschap die Chartres toen nog was, is het monumentale kerkgebouw in recordtijd gerealiseerd: tussen 1194 en 1220. Dat verklaart de unieke eenheid in stijl.

Intussen is Chartres allang geen ‘kleine gemeenschap’ meer. De hoofdstad van Eure-et-Loir heeft ruim veertigduizend inwoners en biedt een veelzijdig centrum. Het is er even goed genieten van oude straatjes en bijzondere monumenten als van eigentijdse winkels, restaurants en musea. Breng zeker een bezoek aan Maison Picassiette, gebouwd door Raymond Isidore. Hij gebruikte voor zijn levenswerk scherven van glas en porselein. Zijn huis is nu een erkend monument voor wat ‘naïeve architectuur’ wordt genoemd.

 

HEDEN EN VERLEDEN IN EURE-ET-LOIR

Eure-et-Loir is de bron voor nóg een beroemd levenswerk: À la recherche du temps perdu van de gevierde Franse schrijver Marcel Proust (1871-1922). Hij gaat in zijn zevendelige roman op zoek naar zijn jeugdjaren. De smaak van een typisch Frans koekje, de Madeleine, voert hem terug naar de onbezorgde tijd die hij beleefde bij zijn oudtante Léonie, in Illiers-Combray. Het huis en de tuin, met veel herinneringen aan de grote romancier, zijn te bezoeken.

Verder terug in de geschiedenis doemen de namen van Franse edelen en koningen op. Het is een nobel grondgebied, Eure-et-Loir. De vele majestueuze kastelen getuigen ervan. Het imposante en massieve kasteel van Châteaudun, bijvoorbeeld, strategisch aan de Loir gelegen. Of het prachtige, 16e eeuwse renaissancekasteel van Anet. En wat te denken van het kasteel van Maintenon, dat ooit onderdak bood aan de geheime echtgenote van Louis XIV, de zonnekoning?

 

VAKANTIEHUIS IN EURE-ET-LOIR

Niet alleen de kastelen van Eure-et-Loir brengen de geschiedenis tot leven. Ook de stadjes en dorpen met hun goed bewaarde middeleeuwse kernen laten ons reizen in de tijd. Bonneval en Gallardon, maar ook Brou, aan de oevers van de Ozanne zijn een bezichtiging waard. Tegen het departement Orne aan, in het westen, ligt Nogent-le-Roi met zijn vele vakwerkhuizen. Breng vooral ook een bezoek aan de middeleeuwse tuin van Boix Rocheux, niet ver van Maintenon, in de gemeente Pierres. Dreux heeft niet alleen een mooi historisch centrum met een klassieke kapel, maar is tevens de naamgever van een lokaal kaasje: Feuille de Dreux. Lijkt een beetje op camembert, maar dan versierd met een kastanjeblad.

Cultuurvakantie of natuurvakantie? Het kan allebei in Eure-et-Loir. De streek biedt meer dan 3000 kilometer aan wandel-, fiets- en ruiterpaden. Vanaf verschillende locaties bestaat de mogelijkheid voor heerlijke ontdekkingsreizen per kajak of kano op de stroming van de Eure of de Loir. Door het regionale natuurpark van de Perche, bekend om zijn paardenfokkerijen, slingert een mooie natuurroute langs authentieke landhuizen en versterkte boerderijen. Op veel landgoederen vinden demonstraties met de kleine, stevige Perche-paardjes plaats. Een feest voor kinderen!