Aantal gasten
Slaapkamers
Badkamers
Bezig met laden..

Bourgogne-Franche-Comté - Vakantiehuisjes Territoire de Belfort

Door de eeuwen heen is het kleine departement Territoire-de-Belfort het toneel geweest van een hevige strijd. Aanleiding: botsingen tussen Germaanse en Latijnse culturen die in de valleien van enerzijds de Rijn en Danube en anderzijds de Rhône dicht naast elkaar woonden. En niet bepaald vreedzaam, vroeger. Het beste bewijs is te vinden in de stad waar het grondgebied naar vernoemd is, Belfort.

Belfort is een levendige oude stad met een uniek voorbeeld van militair erfgoed: de vestingwerken die in de 19de eeuw zijn opgeworpen om de Pruisen van het lijf te houden. Ze zijn schitterend bewaard gebleven en je kunt er vrij wandelen. Indrukwekkend is de uit steen gehouwen Leeuw van Bartholdi die waakt over de vesting en de onverschrokkenheid van haar inwoners symboliseert. De kunstenaar naar wie de leeuw vernoemd is, heeft ook het Vrijheidsbeeld van New York ontworpen.

Erfgoed van Territoire-de-Belfort

Er is veel te zien op en rond het ‘Citadel de Belfort’ en in het seizoen wordt er van alles georganiseerd voor kinderen. Ook de stad zelf, die een mooi oud centrum heeft, is bezienswaardig. Er zijn twee aanzienlijke kunstmusea, een mooie overdekte markthal en er vinden veel muziek- en cultuurevenementen plaats. Iedere eerste zondag van de maand, van maart tot december, staan de straten van het historische centrum in het teken van een van de grootste rommelmarkten van Oost-Frankrijk. Het eerste weekeinde van september vindt de ‘Vol de montgolfières’ plaats. Dan stijgen vanaf de vestingwerken tientallen bemande luchtballonnen op, goed voor een kleurrijk schouwspel.

Het Territoire-de-Belfort is niet alleen trots op zijn militair erfgoed. Ook het industrieel erfgoed wordt goed bewaard. Mooie voorbeelden zijn Giromagny, dat dankzij de middeleeuwse zilver- en kopermijnen ooit meer inwoners telde dan Belfort, en Beaucourt, waar een enorme uurwerkindustrie bestond, die het tot 1979 heeft volgehouden. Om in de werksfeer te blijven: in Brebotte zit een leuk ambachtsmuseum, in Botan een landbouwmuseum en in Étueffont leren we alles over het vak van smid. Dé stad voor liefhebbers van binnenvaart en pleziervaart is Montreux-Château, waar het 236 km Rhône-Rijn-kanaal doorheen loopt, gegraven in 1883. Langs de oevers staan prachtige oude platanen, ooit geplant om de binnenschippers bescherming te bieden tegen de zon.

Op ontdekking vanuit een vakantiehuis in Territoire-de-Belfort

Naast stedelijk schoon en cultuur biedt het Territoire-de-Belfort ongerepte natuur. Al naar gelang het seizoen biedt de ‘Ballon d’Alsace’ oneindig veel langlauf- en wandelmogelijkheden. In vlakkere gedeelten is voor meer dan 70 km aan groene fietsroutes aangelegd, aangegeven als ‘voies vertes’. Heerlijke stranden en watersportfaciliteiten zijn te vinden aan het meer van Malsaucy.

Het Territoire-de-Belfort waar in het verleden zoveel strijd is geleverd, ligt in de voormalige regio Franche-Comté. Proef diverse streekgerechten: smullen van een specifieke eigen keuken. Beroemd is de zuurkool, gebaseerd op eigen witte wijnen. Ook niet te versmaden: in Riesling gestoofde haan. Een andere streekspecialiteit is ‘L'epaule du Ballon’, een ontbeende lamsschouder, gevuld met blauwe bessen. Diezelfde blauwe bes bepaalt de smaak van de ‘Brimbal’, een fruitig aperitief dat hier graag gedronken wordt. Fransen gaan graag op zaterdagmorgen naar de markt om hun etenswaren in te kopen. Dat kan onder meer in Belfort, Delle, Giromagny, Grandvillars en Valdoie.