Aantal gasten
Slaapkamers
Badkamers
Bezig met laden..

Provence-Alpes-Côtes d'Azur - Vakantiehuisjes Vaucluse

Charmante dorpjes, smalle straatjes en eeuwenoude gebergtes kenmerken de Vaucluse, een departement in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. Het departement heeft zijn naam verkregen door de beroemde en prachtige bron Fontaine de Vaucluse. Bijzonder is dat bij deze bron het water niet omlaag stroomt, maar tegen de richting ingaat en het water zijn weg naar boven vindt. De Vaucluse is een gebied waar grote bergen het landschap domineren.

Frankrijk is de oudste dochter van Rome, de Vaucluse was ooit één van de meest geliefde provincies van het Romeinse rijk. En dat is terug te zien. Aan het antieke Romeinse theater en de triomfboog in ‘Prinsenstad’ Orange, bijvoorbeeld. En aan de oude vestingwerken van Avignon, de monumentale hoofdstad van het departement, waar in de veertiende eeuw de zetel van de Heilige Stoel kwam te staan; in het magnifieke pauselijke paleis waar we op uitkijken vanaf de beroemde brug over de Rhône. Wereldberoemd in deze stad is het theaterfestival, dat iedere zomer meer dan 100.000 bezoekers trekt.

De Provence in geuren en kleuren

Op de glooiende oevers van de Rhône en de omliggende heuvels strekken zich enorme wijngaarden uit. Met als bekendste appellation: de Châteauneuf-de-Pape, vernoemd naar het ‘pauselijke wijnstadje’ onder de rook van Avignon. Wijn is slechts één van de geneugten van de Vaucluse. Olijven, truffels, meloenen, kersen, basilicum, tijm, marjolein, oregano en lavendel dragen bij aan de typisch Provençaalse geuren en kleuren.

Die geuren en kleuren komen terug in het landschap. Blauwe lavendelvelden, diepgroene olijfboomgaarden, okergele aarde, het harde wit van het kalkgesteente. En daarboven: die vermaarde blauwe, transparante hemel die je alleen in de Provence beleeft. De Vaucluse wordt gedomineerd door twee indrukwekkende bergketens: de Mont Ventoux en de Luberon. De top van de Mont Ventoux (1.912 meter) is vooral bekend om de vele charitatieve fietsevenementen. Minder bekend is dat de Mont Ventoux een beschermd bio-reservaat is met een unieke flora en fauna. De Luberon met zijn top van 1.125 meter scheidt de Vaucluse van de Alpes-de-Haute-Provence. We vinden er karakteristieke bergdorpen als Lourmarin, Gordes, Manosque en Roussilon.

Een vakantiehuis in Vaucluse verveelt nooit

Het meest groene en vruchtbare deel van de Vaucluse heet Pays des Sorgues, vernoemd naar de rivier met zijn duizenden vertakkingen. Bij L’Ísle Sur La Sorgue splitst de rivier zich in tweeën, wat een uitzonderlijk oase oplevert, ook wel bekend als ‘Venetië van Frankrijk’. Wéér een stukje Italië. L’Isle Sur La Sorgue is uitgegroeid tot één van de belangrijkste antiek- en curiosalocaties in Europa.

Uiteraard biedt de Vaucluse vrolijke Provençaalse warenmarkten. Aan te bevelen zijn de dagelijkse ochtendmarkt van Carpentas, de avondmarkt van Velleron en de weekmarkt van Vaison-La-Romaine. Wie een actieve vakantie ambieert, vindt in de Vaucluse veel thematische wandelroutes, vijf golfbanen, diverse locaties om tegen bergwanden op te klimmen of spelonken te onderzoeken en veel fietsparcoursen. Na gedane arbeid is het goed rusten. Met een rosétje op het sfeervolle terras van een vakantiehuis in de Vaucluse. In de Provençaalse zon.