Aantal gasten
Slaapkamers
Badkamers
Bezig met laden..

Occitanië - Vakantiehuisjes Hautes-Pyrénées

De grote bergcols karakteriseren het departement Hautes-Pyrénées. Om de streek te verkennen is de route des cols dan ook zeker een aanrader. In de Tour de France bedwingen de renners de cols met de fiets. Gelukkig kan de route ook met de auto worden gereden.

Hoog in de Pyreneeën

Met 2115 meter is de Col du Tourmalet een van de hoogst gelegen routes in de Pyreneeën. In 1910 kwam de wielrenner Octave Lapize hier in de Tour de France als eerste boven. Op de top van de Tourmalet staat zijn standbeeld voor het restaurantje dat goed wordt bezocht. Binnen hangen aan de muren historische racefietsen, aan de tafeltjes rusten de vermoeide wielrenners uit. Bij helder weer kunnen wandelaars met een goede conditie en voldoende proviand vanaf hier wandelen naar de Pic du Midi de Bigorre. Deze Pic met een verbluffend uitzicht over de Pyreneeën is ook met een kabelbaan te bereiken. ’s Winters kan er goed geskied worden in dit gebied.

Andere bekende cols in de streek zijn de Aubisque en de col de Peyresourde die omhoog klimt vanuit de vallei van de Louron. In dit dal ligt het meer van Génos Loudenvielle. Liefhebbers kunnen hier vissen, waterfietsen of kanoën. Families met kinderen zullen het zwemparadijs Ludéo niet willen missen met zijn vijf verschillende zwembaden en waterglijbanen. Wie rust zoekt, kan beter naar Balnéa, een complex met warmwaterbaden die zijn ingericht in Romeinse, Japanse en Tibetaanse stijl.

Een vakantiehuis in Hautes-Pyrénées

Wandelen kan goed in het zuidelijk deel van het departement waar de Hautes-Pyrénées grenst aan Spanje. Hier ligt het indrukwekkende keteldal Cirque de Gavarnie. Ook in de omgeving van het noordwestelijk gelegen Cauterets-Pont d’Espagne zijn in het Parc National des Pyrénées meerdere fraaie wandelroutes uitgezet die door de pittoreske dorpjes van deze streek lopen.

De bekendste stad van het departement is ongetwijfeld Lourdes. Miljoenen pelgrims bezoeken jaarlijks de kleine grot aan de voet van de kerk waar Maria aan het herderinnetje Bernadette verscheen. Heilig water stroomt uit fonteinen waarvoor rijen pelgrims geduldig met flessen en jerrycans wachten. Wie geen fles heeft meegenomen, kan terecht in de smalle straatjes met kleine winkeltjes vol met heilig water, relikwieën, rozenkransen en andere souvenirs. Verder zijn het kasteel van Lourdes met daarin een museum over de Pyreneeën en de Tour du Guigne bezienswaardig. De Voie Verte du Gave is een fietsroute langs de voormalige spoorlijn tussen Lourdes en Luz-Saint-Sauveur. Tot Argelès-Gazost is de route vlak en daarmee ideaal om te fietsen met het hele gezin. In Argelès-Gazost is een mooie dierentuin en het plaatsje heeft mogelijkheden voor rafting. Het stadje Luz-Saint-Saveur is eveneens een mooie uitvalsbasis om de streek te verkennen. Winkeliers verkopen hier bekende regionale producten als Roquefort, zwarte truffel en de ham van Bigorre.