Aantal gasten
Slaapkamers
Badkamers
Bezig met laden..

Occitanië - Vakantiehuisjes Ariège

Ariège, grenzend aan Spanje en Andorra, is van oudsher een gastvrij departement. De Katharen vonden er hun toevlucht toen zij in de 12e en 13e eeuw vervolgd werden door de katholieke kerk en de koning van Frankrijk. Het op een hoge rots gelegen middeleeuwse kasteel van hoofdstad Foix getuigt ervan. Andere burchten die horen bij deze geschiedenis van religieus verzet zijn het kasteel van Foix, Roquefixade en Montségur.

Ontdek de Ariège

Ariège is een gastvrije vakantiebestemming voor rustzoekers en natuur- en cultuurliefhebbers. De Pyreneeën domineren het departement, dat voor een groot deel de status van Regionaal Natuurpark bezit. Tegen de flanken van de bergen worden nog ouderwets schapen, koeien en paarden geweid. Het landschap is afwisselend: verstilde valleien, uitgestrekte hoogvlakten en bergtoppen die reiken tot wel 3000 meter. Ariège is een uniek wandeldepartement. Er lopen schitterende routes doorheen als de Chemin des Bonhommes, een oude handelsroute tussen Frankrijk en Spanje, en de route naar Saint Jacques de Compostella. Leuk voor de kinderen: eendaagse of meerdaagse wandeltochten in het gezelschap van een ezeltje. Ieder plaatselijke toeristenkantoor heeft adressen.

In het berglandschap van Ariège ligt een groot aantal wereldberoemde préhistorische grotten verscholen. De bekendste is de grot van Niaux, waar sporen zijn aangetroffen uit de tijd van de rendierjagers – tien- tot achttienduizend jaar geleden. Andere préhistorische grotten zijn die van Mas d’Azil, Bedeilhac en La Vache. Leuk en leerzaam voor jong en oud: het park van de Préhistorie in Tarascon-sur-Ariège. Er zijn rotstekeningen van twaalfduizend jaar oud te bewonderen.

Genieten vanuit een vakantiehuis in Ariège

De natuur in Ariège nodigt uit tot wandelen en zwerven, maar ook de steden en dorpen heten u welkom. Het is er heerlijk slenteren en genieten van hellende straatjes, monumentale bouwkunst en terrasjes. In hoofdstad Foix bleef niet alleen de burcht mooi bewaard, maar ook grote delen van de verdedigingswerken om de oude stad heen. Ook in Mirepoix komen de middeleeuwen tot leven. Saint-Lizier gaat terug tot de Gallo-Romeinse tijd. Voor een kennismaking met een authentiek Pyreneeër bergdorp is Seix een aanbeveling waard. Wie gaat voor een moment van ultieme ontspanning, is welkom in de kuurplaatsen Aulus-les Bains en Ussat-les-Bains.

De plaatsen en dorpen van Ariège zijn rijk bedeeld met warenmarkten en restaurants. De traditionele keuken vindt zijn oorsprong in het vaak harde plattelandsbestaan. Toen grote delen van Frankrijk nog vooral agrarisch waren, hield ieder huishouden er wel een varken op na. Ariège dankt er zijn charcuterie-traditie aan. Als ieder departement in dit deel van Zuid-Frankrijk, is in zout ingelegd eenden- of ganzenvlees (confits) een geliefd ingrediënt voor robuuste schotels als de plaatselijke cassoulet. Eerlijk en voedzaam eten dat past bij leven in de bergen.