Aantal gasten
Slaapkamers
Badkamers
Bezig met laden..

Nouvelle-Aquitaine - Vakantiehuisjes Vienne

Met meer dan 2,5 miljoen bezoekers per jaar behoort het themapark Futuroscope bij de stad Poitiers tot de grotere attractieparken van Frankrijk. Met adembenemende 4D attractie's en live shows biedt Futuroscope haar gasten een onvergetelijke reis door de tijd – van de ijstijd tot de verre toekomst. Het is pure magie.

Dat geldt ook voor Poitiers zelf, de trotse hoofdzetel van Vienne. Diverse stadswandelingen voeren de bezoeker ofwel door vervlogen tijden, langs belangrijke monumenten als de middeleeuwse kerkgebouwen van de Notre-Dame-la-Grande en Sainte-Radegonde, of door royale winkelstraten met chique modehuizen en veel delicatessezaken. In de kerk die is vernoemd naar de heilig verklaarde Radegundis, koningin der Franken, heeft Jeanne d’Arc nog gebeden voor kracht in haar strijd tegen de Engelsen en de beschuldigen van hekserij. Het heeft niet mogen baten.

Op vakantie in Vienne

Om in religieuze sferen te blijven, in het charmante Saint-Savin, gelegen aan de Gartempe, ligt een indrukwekkende 11de -eeuwse abdijkerk met kloostergebouwen. De abdij is met name geroemd om zijn unieke collectie van Romaanse muurschilderingen. Volgen we de groene oevers van de bruisende Gartempe, wat een genoegen op zichzelf is, dat vinden we nog veel meer muurschilderingen in diverse kerken en kapellen. Voor veel lokale kunstenaars in de middeleeuwen was dit dé manier om zich onsterfelijk te maken.

De recentere geschiedenis van de ‘gewone landman’ wordt op een aansprekende manier tot leven gebracht in het Museum Cormenier, te vinden in Champniers, ten zuiden van Poitiers. Wie geïnteresseerd is in het boerenbestaan in de 19de eeuw vindt hier een stukje van de verloren tijd terug. Vergeet niet de Romaanse kerk van Champniers te bezoeken. Er zijn tien uitzonderlijke 15de-eeuwse fresco’s te bewonderen. Over reizen in de tijd gesproken, in het schildrachtige Angles-sur-l’Anglin bevindt zich de Roc aux Sorciers, een in de rots uitgespaarde schuilplaats met de oudste prehistorische wandschilderingen. De originelen zijn ter bescherming afgesloten van het publiek. Kopieën met uitleg zijn wel te bewonderen in het plaatselijke informatiecentrum.

Uitgelezen uitstapjes vanuit een vakantiehuis in Vienne

De bezienswaardige steden en dorpen van de Vienne liggen in een uitnodigend, bos- en waterrijk valleienlandschap. Er zijn veel thematische wandel- en fietsroutes in uitgezet. Vermeldenswaardig is La Ligne Verte, een wandel- en fietsroute van 37 km die een oude spoorbaan volgt van Châtellerault naar Loudun, langs oude stationnetjes, seinwachtershuisjes en vele picknickplekken.

Op zoek naar ontspanning na deze culturele en sportieve inspanningen? Wie van wellness houdt, móet een bezoek brengen aan de Spa van Roche-Posay in zijn weelderige, parkachtige entourage. In de late 19de eeuw was dit al een vermaard kuuroord. Er ligt ook een 18-holes golfbaan. Ander passief vermaak voor jong en oud is te vinden in het kasteel van Chavigny, waar reusachtige roofvogels worden gehouden en getraind, in het krokodillenpark in Civaux en in de apenvallei van Romagne.

Eén stadje verdient nog een bijzondere vermelding: Montmorrilon. Als je er binnenrijdt, lijkt het niets bijzonders. Maar als we een plekje voor de auto hebben gevonden en te voet de fraaie 14de-eeuwse brug over de Gartempe oversteken, wandelen we een pittoresk middeleeuws boekenstadje binnen. We vinden er ambachtelijke papier- en kaligrafie-ateliers en héél erg veel boeken. Met ieder jaar op Paaszondag: één van de gezelligste oude boekenmarkten van Frankrijk.