Aantal gasten
Slaapkamers
Badkamers
Bezig met laden..

Nouvelle-Aquitaine - Vakantiehuisjes Deux-Sèvres

Een familie uitstapje mag vanuit een vakantiehuis in Deux-Sèvres niet ontbreken. Maak een tocht met een platte, Franse 'gondel' met of zonder 'gondelier', door het labyrint van waterwegen in het eeuwenoude moerasgebied Marais Poitevin. Het mooiste deel, bekend als het ‘Groene Venetië’ ligt tussen Maillé en hoofdstad Niort.

Marais Poitevin is een beschermd natuurgebied. De vegetatie is uniek: als vogelbroedgebied zijn de moerassen van grote betekenis. Er is een directe link met de Atlantische Oceaan, die 200 km verder ligt. Ooit reikte de oceaan via de Golf van Poitou, een enorme baai, tot aan Niort. In de loop der eeuwen trok het water zich terug en zijn de bewoners het gebied gaan inpolderen. De talrijke ontwateringsgeulen die daarvoor gegraven werden, vormde de basis voor het huidige stelsel van vaarten waarover we nu geruisloos door het schitterende natuurgebied glijden. Een enorm contrast met de dynamiek van Niort, bekend om zijn Donjon, geliefd om zijn overdekte markthallen, en handig om in het ‘Maison du Marais Poitevin’ kennis op te doen over het ontstaan van de delta.

 

Vakantie in Deux-Sèvres

Deux-Sèvres dankt zijn naam aan de twee rivieren die er doorheen stromen: de Sèvres Niortaise en de Sèvre Nantaise. De eerste is een grote zijrivier van de Loire. Zeg ‘Loire’ en je denkt aan wijnen. Daarvoor moeten we in het ‘Pays Thouarsais’ zijn, rond de bezienswaardige middeleeuwse provinciestad Thouars met zijn Romaanse kerk, renaissancekasteel, vorstelijke huizen en gezellige winkelstraten. Uit deze streek komen Anjou en Saumur wijnen, in rood, wit, en rosé, en de frisse bubbeltjeswijn Crémant de Loire.

Bij wijn hoort een goed stukje kaas. De bekendste komt van de geit: de Chabichou du Poitou. Hoe die gemaakt wordt, is te zien in het ‘Maison de la Chèvre’ in het welluidende stadje Celles-sur-Belle, waar een schitterende abdij is. Het geitenkaasje is de basis voor de vermaarde Tourteau Fromagé die in de Deux-Sèvres is bedacht – een smakelijke cheesecake. Een passend nagerecht is de SCOFA, laagjes bladerdeeg met crème en amandelen. Laat zich goed vergezellen door L’Angélique, een lichte streeklikeur.

 

Vakantiehuis in Deux-Sèvres

Net als iedere streek die nog net onderdeel uitmaakt van het Land van de Loire, liggen er over de Deux-Sèvres veel fraaie kastelen verspreid. Noemenswaardig zijn het kasteel van Oiron, Saint-Mesmin, Amailloux, Beaulieu-sous-Parthenay, Bressuire, Cheveux en Thouars Mooie kerkstadjes om doorheen te dwalen, zijn Argenton l'Eglise,Argenton-les-Vallées en Bouin. Ook leuk is de oude stadspoort van Parthenay, ooit een dappere vestingstad. Wie van de oudste geschiedenis houdt, zal zeker onder de indruk zijn van de opgravingen van Gallo-Romeinse fundamenten in Sanxay. Een belevenis voor de kinderen, tot slot: het vriendelijke dierenpark ‘Mouton Village’. Zonder enige bestemming wandelen door het zacht glooiende landschap met zijn talrijke akkers, weilanden en waterwegen en de rust op je in laten werken, is ook geen straf.