Aantal gasten
Slaapkamers
Badkamers
Bezig met laden..

Normandië - Vakantiehuisjes Eure

Monet raakte geïnspireerd door de glooiende weilanden en de beboste heuvels met daartussen schilderachtige dorpjes en schilderde er zijn beroemde waterlelies. Wie het departement Eure in Normandië bezoekt, ziet een andere wereld op relatief korte rijafstand van Nederland.

Ontdek de Eure

De hoofdstad van het departement is Evreux met als belangrijkste bezienswaardigheid de Cathédrale Notre-Dame. Let vooral op het 14de -eeuwse glas-in-loodraam aan de noordzijde van het koor. Het is een van de eerste voorbeelden van goudgeel glas. Destijds een dure en unieke kleur gemaakt met zilvernitraat. In de omgeving van Evreux is de abdijruïne van Jumiéges zeker een bezoek waard. De kerk met torens van 43 meter hoog is een van de indrukwekkendste van Frankrijk. Een andere mooie ruïne vind je in het dorp Les Andelys in het dal van de Seine. De imposante overblijfselen van het Château Gaillard torenen uit boven de rotsen van het stadje. Andere culturele hoogtepunten in het departement zijn onder meer de abdij van Le Bec-Hellouin, Vascoeuil, een centrum van kunst en geschiedenis, het versterkte kasteel van Gisors en het Château du Champ de Bataille.

Het dorp Giverny is een verhaal apart. Het plaatsje aan de Seine telt zelf niet meer dan 700 inwoners, maar is wereldberoemd omdat de impressionistische schilder Claude Monet hier woonde van 1883 tot aan zijn dood in 1926. Hij ontwierp bij zijn huis een kleurrijke tuin met Japanse bruggetjes en waterpartijen vol waterlelies. Zijn huis is gerestaureerd door de Fondation Claude Monet en samen met de tuinen een toeristische trekpleister van formaat. In het Musee d’Art in het dorp zijn schilderijen van de volgelingen van Monet te vinden.

Leuke uitstapjes in Eure

Natuur vinden vakantiegangers in het Parc naturel Régional de Brotonne, waar volop gewandeld en gefietst kan worden. Een mooie fietsroute is het veertig kilometer lange circuit ‘des mares et des étangs’. De route gaat behalve langs vennen en meren door pittoreske dorpen als Saint-Mards-de-Blacarville, bekend om zijn Romaanse kasteel, Fourmetot, waar de historische broodoven bezienswaardig is en de schilderachtige dorpen Colletot en Corneville-sur-Risle. De klokken van het carillon van dit laatste plaatsje zullen operaliefhebbers herkennen uit de operette van Robert de Planquet.

Wie van traditionele boerenmarkten houdt, komt in Eure niets te kort. In veel dorpen is wekelijks een gezellige ‘marché’ op de centraal gelegen marktpleintjes. Deze markten zijn een goede plek om de beste en lekkerste streekproducten te kopen als gedroogde lams- en schapenbouten of –iets minder avontuurlijk- kip uit de Augevallei of Eend Rouennaise. Beroemde Normandische kazen zijn de Coeur de Neufchâtel, Pont de l'Evêque, Livarot en natuurlijk de wereldberoemde camembert van Marie Harel. Ook bekend is de Calvados, de appelwijn die in het meest westelijke deel van het departement wordt gemaakt.