Aantal gasten
Slaapkamers
Badkamers
Bezig met laden..

Hauts-de-France - Vakantiehuisjes Aisne

Ook in het departement Aisne wordt één van de meest prestigieuze wijnen van Frankrijk geproduceerd: de champagne. Maar de roem van de bubbeltjesdrank is het departement niet naar het hoofd gestegen. De sfeer is er vriendelijk en landelijk. De specialiteit van de streek zou je op geen enkele manier met champagne associëren: de flamiche, een hartige kaastaart, waarvan ook variëteiten met spek en pruimen bestaan. Eenvoudig, maar smakelijk en passend bij een gebied met een enorme agrarische traditie.

In het vriendelijk glooiende landschap van de Aisne wisselen akkers, weidegrond en uitgestrekte bossen elkaar af. Er zijn nog veel klein- en grootschalige boerderijen in werking. Ze zetten hun deur graag open voor bezoekers en niet zelden zijn er verse producten te koop. Leuk voor kinderen is de 'leerboerderij' van Concevreux, met veel aaibare biggen, lammetjes en geiten. Ook leuk en leerzaam voor jong en oud: de Ateliers de l'Abeille in Chavignon, waar meer dan duizend bijenkorven verspreid staan opgesteld en waar imkers de kunst van het honing maken laten zien.

 

Wandelen door de Aisne

Met meer dan 2000 km aan wandelroutes is de Aisne een heerlijkheid voor de natuurliefhebber en wandelaar. De thematische routes zijn zeer gevarieerd en vaak ook te volgen op de crossfiets. Maar ook de liefhebber van cultuur en monumenten komt aan zijn trekken. De Aisne staat op de vierde plaats van de lijst van Franse departementen met de meeste monumenten. Die combinaties van natuur en cultuur levert veel bezienswaardigheden op.

Mooie natuurbelevenissen zijn de waterval van Blagny, bij Hirson, het meer van l'Aillette, bij Chamouille – niet ver van hoofdstad Laon, en de troglodietendorpen van Bourg-et-Comin. Een natuurverschijnsel dat bij kinderen in de smaak valt, is de Hottéé du Diable, een zandsteenformatie die lijkt gemaakt om te klimmen, te klauteren en verstoppertje te spelen. Wie van pootje baden en watersporten houdt, voelt zich in zijn element in natuur- en recreatiepark Axo'plage, tussen Laon en Soissons, en aan het meer van Frette, tussen Laon en Saint-Quentin.

Laon en Saint-Quentin zijn de historische steden van de Aisne. Het hart van beide steden ademt de middeleeuwen. Stadswandelingen voeren langs tal van voorname huizen en monumenten. De kathedraal van Laon is een pronkstuk. In beide steden zijn diverse musea te bezoeken. Speciaal aan te bevelen: het Motobécane Museum Saint-Quentin, gewijd aan Frankrijks meest nostalgische fiets-, bromfiets- en motormerk. Motobécane is de oervader van de beroemde Mobylette.

 

Vanuit een vakantiehuis in Aisne

Buiten grotere steden als Laon en Saint-Quentin biedt de Aisne veel bezienswaardige plaatsen en dorpen, vaak met versterkte kerken die in de middeleeuwen beschutting boden aan boeren, burgers en buitenlui. Middeleeuwse kapelletjes vertellen het verhaal van de Tempeliers, de religieuze ridderorde die in het Frankrijk van de 12e eeuw een machtsfactor van belang vormde. Plaatsen en dorpen die de moeite waarde zijn tijdens je uitstapjes uit je vakantiehuis in de Aisne zijn Parfondeval, Coucy-le-Château-Auffrique, Plomion, Leschelle, Vorges, Dohis en Nouvion le Vineux.

Als producent van de meest vermaarde wijn ter wereld, champagne, heeft de Aisne uiteraard ook een klooster dat vernoemd is naar de beschermheilige van de wijnrank: Saint-Jean-des-Vignes. Je vindt de abdij in middeleeuwse abdij in Soissons. Een laatste tip, tot slot, voor een nostalgische gezinstrip: Musée la Maison de Marie-jeanne in Alaincourt. Oude tijden herleven met een heerlijke collectie ouder gebruiksvoorwerpen, kledingstukken, speelgoed, stripboeken en ansichtkaarten uit de 19e en vroeg 20e eeuw.